2011. április 12., kedd

A game of thrones- The card game



Egyelőre nem vagyunk túl aktívak a blogon, talán ez ösztönzőleg hat, szóval most jöjjön egy kissé elfogult bemutató a játékról...
Első körben, mi is az lcg? (én sokáig nem ismertem leragadtam a ccgnél...éljen a Vampire kártya)... Szóval, a hagyományos "veszünk egy alappaklit aztán utána random tartalmú boostereket, vagy darabonként lapokat" koncepcióval ellentétben az lcg-nél fix csomagokat lehet venni. A játékos megveszi az alapcsomagot, amiben összeállított paklik vannak, esetünkben: Stark, Lannister, Baratheon és Targaryen. Ezen kívül lehet venni kiegészítőket, amelyek minden paklihoz adnak fixen X lapot. Persze itt is lehet a gyűjtögetés mániájába esni ("akarok mééég három Jamie-t a paklimba!!!"), és ha az embert elragadja a pakliépítési hév, simán bevásárol akár több alapcsomagot is... A Fantasy Flight persze mókázik, mert folyamatosan dobja ki az újabb és újabb 60 lapos expansion-okat (3 egyforma lap, összesen 20 féle) és van már négy Delux kiadás is 165 lappal(és a bordgamegeek-en már elhúzták a mézesmadzagot, érkezik az ötödik is Queen of dragons címmel). Ezekkel a deluxokkal lehet szert tenni például a Grejoy házra (Kings of the Sea- ez kivételesen kevesebb lapból áll, viszont van egy krakenes díszizé hozzá) és a Martell házra (Princes of sun)...de persze dagaszthatjuk tovább az alappaklis családokat is ezekkel, mert ugye mindenhez adnak valami kis finomságot. Node mielőtt nagyon elvesznék a részletekben nézzük, hogy hogyan épül fel a játék.
A paklink két részre osztható, vannak a plot cardok és van a többi (ez ám a szakszerű kifejezés). Plot cardot-ból minden kör elején mindenkinek ki kell játszani egyet, ami lent is marad, ezek az egész körre és szinte minden játékosra hatással vannak. Összesen hét darab lehet a paklinkban, amikor az ember lerakta az utolsót a kezéből, akkor visszaveszi a már kijátszottakat és újra azokból rak le. Ezeket nem random kell lejátszani, nyugodtan lehet variálni, hogy melyik körben milyen "áldást" akarunk osztani magunkra meg a többiekre. Ezek elég rendesen befolyásolják az adott kört, váratlan és mókás dolgokat lehet művelni a többi játékossal.
Íme egy plot card (egyik vicces lap, minden karakter azonnal meghal, amikor ezt kijátsszák):


A plot cardon látható 3 érték mutatja, hogy mennyi aranyat kaszál be a játékos az adott körben (első szám), meghatározza a kezdő játékost (második szám - legnagyobbal rendelkező kezd) a harmadik pedig a "sebzést" mutatja.
Fontos infó, majdnem elfelejtettem: az alapcsomaggal 4 ember játszhat, ez a szám a két új házzal 6-ra növelhető. Ám akkor igazán mókás a játék amikor öt-hat ember tesz egymásnak keresztbe kasul.

Nos tehát mindenki kijátszott egy plot cardot, utána kezdődhet a rendes kör.
A pakliban vannak karakterek, helyszínek, fegyverek, meg akció lapok stb. Szóval ha valaki ismer valamilyen más kártya játékot, szerintem gyorsan megtanulhatja ezt is. Íme ilyen egy lap:



Vagy egy másik:



A kör az aranyak kiosztásával kezdődik, ezután sorrendben mindenki elköltheti azokat ezt követően pedig kijátszhat lapokat. Ezután jön a challange fázis, amikor három féle "támadást" lehet intézni a másik ellen. Ezeket a "támadásokat" jelképezik a piros, kék, zöld körök a karaktereken. Csak olyan "támadást" lehet végrehajtani, amilyen a karakternek van, és minden fajtából kizárólag egyet körönként. A piros ikon az ütés, tehát ölni lehet, a zöld az intrika, amivel lapot dobat az ember az ellenféltől, a kék pedig a hatalomszerzés, itt lehet hatalom tokent lopni egy másik játékostól. Az egésznek játéknak a lényege az, hogy ezekből a hatalom tokenekből 15 összejöjjön valakinek, mert akkor megnyeri a játékot. Vannak egyéb módok is ahogy ilyen tokenhez juthat az ember, de nem akarom túlbonyolítani a mindeneket.
A különböző családok különböző dolgokban erősek, természetesen más stratégiákkal lehet velük nyerni... a Starkok például nagyokat ütnek, sok embert lekaszálnak (és ház/karakter specifikusan ez után is kaphatnak jelzőkét), de az intrikában nem túl jók (gondoljunk csak Nedre...), a Lannisterek kevésbé harciasak, viszont intrikában nagyon otthon vannak (ők szintén bekaszálhatnak extra dolgokat egy-egy sikeres intrikázás után)...stbstbstb.

Először mi ketten próbálkoztunk, így csalódás volt a játék, talán a Baratheon contra Lannister játszható, a többi teljességgel unbalanced. A hétvégén volt szerencsénk egy öt fős játékhoz, ott már sokkal esélyesebben indult mindenki, bár a Starkokat még így is mocsoktápnak tartom, de ez lehet, hogy a kezdők bénasága miatt van.
Nekem nagyon tetszik sok játékossal, mert nagyon hajaz a Vampire kártyához, és azt is imádtam. Sok féle paklit össze lehet állítani: intrika, direktbe csapkodás, hatalomikon lopás... és aki olvasta a könyveket, annak szerintem még nagyobb élmény.
Én Lannisterekkel nyomulok, szerintem elég erősek, és nagyon kijön a könyvekben megismert jellemzőjük. Rendesen lehet velük szemétkedni és akár egy kör alatt három ellenfélnél ki lehet húzni a gyufát egy-egy "cuki" megmozdulással. Ez nálam úgy nézett ki, hogy a kör elején kijátszottam egy olyan plot cardot, amelynél választani kell 3 karaktert és a többit megölni, persze ez mindenkire vonatkozott. Így a kb 8 karakterrel rendelkező Baratheonunk nem volt túl boldog, ez után a körömben szintén a Baratheontól eldobattam két lapot, a Starknál kinyírtam Nedet, a Grejoy támadását pedig átirányítottam valaki másra... Ezek után nagyon boldog gyerek voltam, bár a gyűjtendő hatalom tokenből egyem se volt épp akkor, de hát nem lehet mindig minden tökéletes.
Szerintem fontos, hogy aki még nem olvasta a könyveket, és nem akar spoilert az először olvassa el az elsőt és csak utána fogjon kártyázásba. Rengeteg spoiler van benne, és eléggé illúziórombolók lehetnek.

Hogy kiknek ajánlanám a játékot? Mindenkinek aki komplexebb meccsekre vágyik és nem akar annyit költeni egy használható pakli összerakására, mint a ccg-nél. Ezen kívül mindenkinek persze akit érdekel, meg aki Trónok harca fan, meg aki nem, annak is... előnyt jelent persze más lcg vagy ccg ismerete.

Pontozásilag 8/10 nálam a játék, azért mert nem élvezetes két emberrel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése