2016. október 24., hétfő

Mechs vs Minions

Bevezető



Miután először hallottam a Riot games probálkozásáról a társasjátékok világában, szkeptikusan álltam hozzá, mert elég nehezen tudtam volna elképzelni egy MOBA típusú játékot élvezhetően leképezni. Ugyan voltak már hasonló próbálkozások (Rum and Bones), és tény, hogy nem probáltam még őket, mindenesetre nem is vonzott a stílus, és az első híresztelések után nem is nagyon érdeklődtem többet a játék után. Aztán ahogy az újabb és újabb hírek érkeztek, és kiderült, hogy a témán kívül nem lesz köze a stílushoz, ezen kivül pedig odákat lehetett hallani az ár es a minőség kapcsolatáról, úgy a hév engem is magával ragadott, és azon kaptam magam, hogy a játék megjelenési dátuma bevésődött a google naptáramba.



A rendelési hisztérián túllépve izgatottan vártam a csomagot, és ugyan hallottam, hogy nagy a doboza, de egy kissé még így is túlszárnyalta az elképzeléseimet. Megkűzdöttem kicsit a játék hazaszállításával, és ez csak részben magyarázható azzal, hogy a sportolás nem foglal el központi szerepet az életemben. A doboz nagy, és nehéz, ha az átlagos társasjátékokhoz hasonlítjuk.

Kibontás


A minőség már külsőleg megfigyelhető a játékon. A grafika a dobozon egyszerű és letisztult, egyáltalán nem érződik, hogy ez a cég eleddig nem foglalkozott társasjátékok készítésével. A doboz erős, és jól védi a külső hatásoktól a játékot. Olyannyira, hogy meg sem kottyant neki, amikor pillanatnyi oda nem figyelésünket kihasználva 2 éves kislányunk táncba kezdett a doboz tetején.

A kibontás után az állunk még mindig a földön volt a minőségtől. A helykihasználás tökéletes a dobozon belül. A 100 minion miniature mind egy erre készített tálca kis helyén pihen, a mechek - amik a játékosokat reprezentálják - szintén. A festés rajtuk tökéletes, de tény, hogy én magam nem festettem sokat, még ha vonzott is a dolog. Mindenesetre laikusként azt kell mondanom, hogy kiemelkedő minőségű festésről beszélhetünk. A kártyák minőségéről szintén érződik, hogy komolyan gondolták a srácok. A lapok vastagok, a grafikák hangulatosak, a szövegek a legtöbb esetben egyértelműek, és könnyen értelmezhetőek. Angol nyelvtudás nem árt, de mivel rejtett információ nélküli kooperativ játékról van szó, elegendő ha egyvalaki beszéli (olvassa) a nyelvet.

A játék nem Legacy-típusú, viszont nagyon hangulatosan tele van apró meglepetésekkel, amiket a játékosok menet közben fognak megtalálni, felfedezni. Az egyes küldetések külön borítékokban vannak elzárva, és a tutorial után mindig a megadott boríték felbontásával kapjuk meg a továbbhaladáshoz szükséges új lapokat, szabályokat. A játék tényleges, fizikai módosítására nincs szükség (ha a borítékok felbontását nem tekintjük annak), mégis rettenetesen hangulatos minden alkalommal szemezni a kis dobozzal, amit a felirata szerint nem bonthatunk ki addig, amíg egy bizonyos reszig el nem érünk a kampányban.

A dobozban külön helyet kaptak azok a lapok, amiket a borítékokból kapunk idővel, ám ha kártyavédőt rakunk a lapokra, akkor könnyen előfordulhat, hogy nem fognak beférni a tervezett helyre. Viszont talán ez az egyetlen negatívum, amit a csomagolásról elmondhatok.

Ha  az ember nagyon akarja, nyerhet egy kis helyet azzal, hogy a 100 miniont a tarto doboz helyett egy zacskóban tárolja, de szerintem mi maradunk az eredeti tálcás tárolási módnál. Ha már visszatértem a minionokra, azt el kell mondanom róluk is, hogy mint a mechek, ők is minőségi munkával készültek. A játék során nincs különbség a minionok között, mégis többféle pozícióban álló bábuk készültek, és a miniontartó tálca mindegyik helye úgy van kialakítva, hogy bármelyik pozíciójút befogadja. Látszik, hogy jól átgondolt tervezésről van szó.

Összességében elmondhatom, hogy ilyen minőségű játékot ennyi pénzért (75 Euro + 10 Euro szállítás Magyarországra) még nem láttunk, holott már sok sok társasjátékos év áll mögöttünk.

Játékmenet


A következőkben kerülni fogok minden spoilert, szóval nyugodtan bárki elolvashatja anélkül, hogy elrontsa a saját felfedezésének az élményét. Jelenleg a tutorialon és az első küldetésen vagyunk túl, szóval az alábbi leírás ezek alapján készült.

A legjobb minőség sem jelent sokat, ha a mögötte meghúzódó játékmenet felejthetővé teszi a játékalkalmakat. A játék során 2-4 játékos (úgy gondolom akár 1-el is működhet) 1-1 robotokat irányító karaktert alakít a League of Legends univerzumból. A játék során ezeket a robotokat fogjuk programozni, a programokat újra és újra lefuttatni, és ezáltal felgyújtani, ledarálni, sokkolni, eltaposni az ellenséges minionokat, és végrehajtani a küldetésspecifikus feladatokat.

A programozástól nem kell megijedni, igazából csak utasítás kártyákat fogunk helyezni a 6 utasítás méretű programtáblánkra. Az első lépésként felfedünk 5 parancsot a pakliból, és a kezdőjátékostól kezdve mindenki elvesz 1-et, amíg összesen 4 lapot el nem vettek a játékosok. Így kevesebb játékossal előfordulhat, hogy valaki több lapot kap, mint a többiek, de ez nem probléma, hiszen az első játékos mindig más lesz, úgyhogy ezen privilégum is vándorolni fog a játékosok között. Az utolsó lapot eldobjuk.

Miutan mindenki kiválasztotta a számára szimpatikus utasítást (utasításokat), azokat fel kell helyezni a programtábla mezőire. A program mindig az 1-es mezőtől hajtódik végre a 6-osig, szóval érdemes ezt figyelembe venni tervezéskor. Az utasításoknak 3 nagy típusa van. Mozgás, amivel előre mozgathatjuk a robotot néhány mezőt, Forgás, amivel a robot irányát befolyásolhatjuk, és persze a legfontosabb a Támadás, amivel különböző módokon szórhatjuk az áldást a minionokra.

A parancsok nem csak típusukban különböznek, többféle színben is jöhetnek (az egyszerűség miatt hívom színnek). Amikor pedig lehelyezzük a parancsokat, dönthetünk úgy, hogy egy már lent levő, azonos színű lapra helyezzük az új parancsot, ezzel az új lapot erősebb verzióban használva. A régi lap ott marad a helyén, de nem lesz a továbbiakban aktív, az új pedig ezentúl 2-es szinten fog aktiválódni. Összesen három szintjük lehet az egyes parancsoknak, és szignifikáns előnyt lehet szerezni belőlük, szóval érdemes erősíteni őket időről időre. Természetesen más színű parancsot használhatunk egy már foglalt parancs helyén, de ebben az esetben a régit egyszerűen csak eldobjuk.

A sérülés elég központi szerepet tölt be a játékban, de mégsem kell félni, robotunk sohasem fog meghalni. Ettől függetlenül el lehet veszíteni küldetést, de nem azért, mert meghal egy játékos. Amikor valaki sérülést kap egy miniontól, egy sérülés kártyát kell húznia. Ezen különféle vicces dolgok történhetnek. Például előfordulhat, hogy egy kisebb meghibásodás miatt a programtáblánkon a kettes és hatos parancs felcserélődik, de az is lehet, hogy az egyik parancs helyét egy új, sérülésből fakadó cselekvés veszi át, és amíg meg nem javítjuk a robotunkat, addig nem használhatjuk az adott programhelyet. Lehet, hogy robotunk jobbra húz kicsit a sérüléstől, és ezentúl a 3-as parancs végrehajtásánál mindig jobbra fog fordulni. A sérüléseket később természetesen megjavíthatjuk, de amíg ezt nem tesszük meg, az adott hiba felforgatja robotunk programját.

Azt kell, hogy mondjam, hogy egy meglepően kreatív játékot sikerült kiemelkedően jó minőségbe csomagolni. A küldetések ugyan fixek, és folyamatosan kapunk új szabályokat az egyes pályákhoz, de állítólag miután végigértünk, be lehet majd vezetni egy "nehéz" módot, amivel minden küldetés újrajátszhatóvá válik az összes szabályt alkalmazva. Ennek kipróbálására még nem volt lehetőségem, de én azt is el tudom képzelni, hogy egy adott küldetést újra és újra lejátsszak az ismerősökkel, mert nagyon hangulatos nézni, ahogy a robotod programja egyre erőteljesebbé válik, és bizonyos szinten még az is vicces, amikor egy egy sérülés teljesen felforgatja a jól kigondolt terveket.

Szerencse természetesen van benne, hiszen kártyalapokat húzunk a parancsoknál és a sérüléseknél, de szerintem megfelelő tervezéssel nehéz olyan lapokat kapni, amikből semmiképpen sem lehet megoldást csiholni a legelkeserítőbb helyzetben is.

A tutorial kb fél órát vehetett igénybe nekünk 2 személlyel, az első küldetést pedig 1 óra alatt fejeztük be, így a játékidőt is megfelelőnek mondanám egy kisgyermekkel rendelkező családnak. :) Az altatás utáni film, vagy sorozat helyett siman belefér 1 küldetés, az időmilliomosokat pedig semmi sem akadályozza meg abban, hogy egyszerre 3-4-10 küldetést végigjátsszanak.

Összességében egy erőteljes 8/10-et adnék a játéknak, de simán elképzelem, hogy újabb küldetések felfedezésével, az extra szabályok, lapok használatával ez a pontszám még feljebb másszon. Ilyen áron nagyon megéri a játék, és ha valaki szereti a robotokat, a League of Legends-et, és netalántán egy kicsit a programozást, ezen kívül pedig nem menekül messzire a kooperativ játékok elől, akkor neki mindenképpen nyugodt szívvel ajánlom, hogy szerezze be.

Good luck & Have fun

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése