2009. december 6., vasárnap

Dungeon Twister

Mi mással is kezdhetném eme blogban a bejegyzéseim, mint a kedvenc játékommal, ami a Dungeon Twister nevet viseli. Minden meg van benne, ami a tökéletes játékhoz szükséges. Goblin, sárkány, varázsló, tűzladba, és sok sok gondolkodás. :)

Nagyon sokan a sakkhoz hasonlítják, méghozzá okkal. A lépések egyszerűek, bárki rövid idő alatt megtanulhatja a szabályokat, így a fiatalokkal is könnyen meg lehet ismertetni, mégis könnyen lehetséges hatalmas agyfárasztó partikat játszani, ahol hosszú hosszú percekig nézi az ember a táblát, mielőtt csak sejtelmei lennének arról, hogy hogyan lépjen tovább.

Az eredeti szabály azt tanácsolja, hogy a szabályok megismerése után 2 perces körökben játsszuk, de szerintem az ugyanolyan megcsúfolása a játéknak, mint a sakkban a blitz. Olyankor csak töredékét tudja nyújtani az ember, és így a játék lealacsonyodik oda, hogy "ki hibázik", ahelyett, hogy "ki lép jókat".

A játéktábla 5x5ös mezőkből álló labirintusokból áll, ebből választunk valamilyen módon 4 párt. Minden labirintusdarabnak van egy párja, amivel együtt kell részt vennie a játékban. Ennek miértjére még a későbbiekben rátérek majd.

Az 5x5ös részlabirintusokból kialakítunk egy 2x4-es formát, ez fogja megadni magát a teljes labirintust, ahol a játék zajlik majd. A játékosok a labirintus egy-egy keskenyebbik oldaláról indulnak, felhasználva fejenként 8 karaktert és 6 tárgyat. Céljuk, hogy 5 pontot összeszedjenek. Pontot azért lehet kapni, ha lemészároljuk az ellenséges karaktereket, illetve ha kiszaladunk az ellenség indulózónáján a labirintusból.

Jól meg kell fontolni a stratégiánkat, hiszen lehetséges a legerősebb szörnyünkkel (karakterrel) előre törni, és kiszaladni, hogy megszerezzük a vezetést, de ekkor a pályán maradt seregünk gyengül, és kisebb az esélye a további pontok megszerzésére.

Az igazi ízt az adja a játéknak, hogy minden egyes 5x5ös labirintusrészleten található 1 mező, ahol ha áll egy karakter, akkor elforgathatja a megadott irányba az adott labirintusdarabot. Sőt mi több, akár azt a labirintusrészletet is, ami az aktuálisnak a párja (ezért van szükség arra, hogy mindig labirintusdarab-párok vegyenek részt a játékban). Vagyis könnyen borsot törhetünk az ellenség orra alá egy-egy jól időzített labirintusforgatással.

A karaktereknek természetesen külön képességeik vannak, és még az egyes mezőkön is különböző különleges dolgokat találhatunk. A Troll például lassú, viszont erős, és akár regenerálódni is tud, míg a tolvaj gyors, átmehet a csapdákon, és az ajtókat is ki tudja nyitni, illetve bezárni.

Rengeteg kiegészítő kapható hozzá, ami tovább növeli a lehetőségeket. Elementáloktól kezdve, mágiát taszító Magophage-en át, szamurájok és gólemek rohangálhatnak a labirintusban, menekülve a nekromantától, nehogy zombivá változtassa Őket, miután az élőholt sárkány lesújtott Rájuk. Az illuzionista az ellenséges karakterek elméjével űzhet gonosz trükköket, a kurtizán szépségével babonázza meg Őket, míg a specter egyszerűen csak Beléjük száll, és átveszi felettük a hatalmat. A barbár élvezettel kergeti a mágiahasználókat, a vámpír minden egyes legyőzött ellenfél után erősebb lesz, az íjász távolról próbálja leteríteni ellenségeit, a gólemet nem zavarja a fal, egyszerűen áttöri rajta Magát, a goblin meg... nos, hát Neki nincs különleges képessége, viszont ha kiszalad a labirintusból az ellenség indulózónájánál, akkor 1 helyett 2 pontot ér. Sőt, ha a kincset is Magával viszi, akkor az már 3.

A labirintusban találhatunk hatalmas szobrot, amely varázsfegyvert ad, gyógykutakat, illetve szent kriptát is, ahova élőholtak nem tehetik be a lábukat, különben szétporladnak. Az antigravitációs szobában nem lehet levitálni, a vízben a vízelementálon kívül mindenki lelassul (kivéve a tűzelementált, aki meg is hal), a könyvtárban pedig varázstekercseket találhatunk.

A játék azok közé tartozik, amikben nagyon nagyon kicsi a véletlen szerepe, a kezdeti labirintusrészletek lerakása után minden csak a két játékoson múlik (van többjátékos kiegészítője is, de azt még nem próbáltam), a csatánál egyszerűen csak össze kell számolni a résztvevők harci erejét, ami minden karakternek fix, a tárgyak módosítóit, illetve kijátszani 1-1 kártyát, ami még módosíthatja a csata kimenetelét.

A játék alatt véges számú kártyánk van, úgyhogy jól meg kell fontolni, mikor melyiket játszuk ki, holott úgy is győzelemre lehet vezetni a sereget, hogy nem nyerünk egy csatát sem. Sőt, akár csata nélkül is véget érhet, bár ez azért elég ritka.

A seregek összeállítása magában is egy csomó érdekességet hordoz, mivel természetesen az eredeti szabályokon túl egy csomó érdekes módszert kiokoskodhat a megfelelő képzelőerővel megáldott játékos. Mi is egy csomó módszert kitaláltunk, de ha esetleg Nektek van ötletetek, nyugodtan osszátok meg velünk, mert simán megváltoztatja az egész játék kimenetelét.

Mi kipróbáltuk azt, hogy például amikor valaki választ egy karaktert, akkor az már nem választható a másik játékos számára, például ha valaki már választotta a goblinkát, akkor az ellenség csapatában már nem rohangálhat goblin, hisz Ő már eldöntötte, kinek az oldalán száll be a harcba. Természetesen ehhez a módszerhez legalább 1 kiegészítőre is szükség van, mivel az alapjáték csupán 8 karaktert tartalmaz. Mindenesetre nekünk a színenkénti 40 karaktert tartalmazó csomagunk (alap + 4 kiegészítő) elég sok variációra ad lehetőséget.

Ekkor azt szoktuk, hogy miután véletlenszerűen eldöntöttük, ki kezd, Ő választ 1 karaktert. Utána a második játékos már 2 karaktert vesz magához, aztán 2 megint az első játékost illeti, és így tovább, míg végül utoljára a kezdő játékosnak kell választania 1 karaktert. Így kissé ellensúlyozva van a kezdőjátékos, hisz ugyan Ő kezd, viszont az Ő választása után a második játékos már 2 karaktert választhat. Mondjuk az is elég erős, hogy az utolsó karaktert is az első játékos választhatja, de talán pont ezért jó, hogy utolsónak csupán 1 karakter választására van lehetőség. Úgy gondolom ez a legmegfelelőbb csapatválasztási módszer, hisz változatos csapatok lesznek, és mégis elég jó kiegyensúlyozásra ad lehetőséget.

De persze lehetnek más módszerek is, például húzhatunk véletlenszerűen, és végül 1-1 karaktert cserélhetünk, esetleg húzhatunk kettőt minden esetben, és abból az egyik karaktert választhatjuk, a másik nem fog részt venni a játékban, esetleg a 2 húzott karakter közül egyik esetben az egyik játékos választ, máskor a másik (a másik karakter pedig az ellenség csapatába kerül). Sőt, egyszer azt is kipróbáltuk, hogy a legelső választásos módszer alapján az ellenség csapatát állította össze minden játékos. :) Ezután persze a tárgyakat azért mindig a csapat valódi tulajdonosa válassza ki, mert különben totálisan életképtelen seregek jönnek létre (pl csupa élőholt sereg felszerelkezve firewand-al - ezt csak mágus használhatja, aki az élőholtaknál nincs - , illetve holy cross-al - ez csak élőholtak ellen használható tárgy).

Esetleg lehetőség van 2 sereget együtt összerakni, aztán véletlenszerűen választani a seregek között. Többször játszottunk "kiegészítők csatáját" is, ahol az egyes kiegészítőkben szereplő csapatok játszottak egymás ellen, bár ilyen esetben sok múlik azon is, hogy milyen területen csapnak össze. Ilyenkor általában választunk 2-2 pár mezőt mindegyik kiegészítőből, és azokat keverjük össze.

A mezőket általában a csapatok előtt szoktuk kiválasztani, mert a területtől nagyon sokminden függ. A kripta nem kedvez az élőholtaknak, a koporsókból viszont a nekromanta könnyedén kelthet fel élőholt seregeket. A lávafolyamban a tűzelementál gond nélkül suhanhat, míg más nem léphet bele, és hasonlók...

A tárgyak kiválasztása szokta követni nálunk a karakterek kiválasztását, de persze ezek opcionálisan változtathatók, és ha kitaláltok valami érdekes módszert, akkor ne habozzatok tudatni azt velünk. :)

Remélem meghoztam a kedveteket eme remek játékhoz, próbáljátok ki mielőbb. :) Szerintem a 6-7ezer forintos árat bőven megéri, főleg ha belegondolunk, hogy manapság talán egy gazdálkodj okosan is többe kerül.

Értékelés: 9/10      (kb 40-50 játék után)

Szinte tökéletes játék, legalábbis számomra. :) Az egyetlen negatívum, amit hozzá tudok fűzni, az az, hogy a 3/4 játékos támogatását egész bután (nagyon bután) oldották meg. Az alapjáték két játékosnak megfelelő anyagot tartalmaz, két színben. Kéken, és sárgán. Ezen kívül van egy 3/4 játékos kiegészítő, ami ugyanazt tartalmazza, mint az alapjáték, csupán 2 új színnel, és más szobákkal. És ennyi. Ezen kívül az összes megjelent kiegészítő csak az alapjáték színeivel kapható. Még ha fizetne is az ember, akkor sem lehet megszerezni a 3/4 játékosnak megfelelő színnel, vagyis ha 3/4 -en szeretnénk játszani, akkor vagy az alap 2 színen osztozik az összes játékos - ami természetesen megoldható, hiszen akár 40, vagy több karakter is szerepelhet a kiegészítőkkel együtt -, vagy az extra 2 játékos csak és kizárólag az alapjáték csapatával tud beszállni a kűzdelembe.

Akárhogy is nézem, ez egy elég buta dolog volt a kiadótól / készítőtől. Én biztosan vagy kiadtam volna a kiegészítőket az új 2 színnel is, vagy ami még jobb, 6000 helyett 9-10 000-ért adtam volna egyben a 4 játékosnak megfelelő csapatokat. Mondjuk szerencsére ezt már észrevette a készítő is, és elvileg készül egy kiegészítő, ami az összes csapat karakterét tartalmazza a 2 extra színből, de tudva, hogy a legutóbbi 2 kiegészítő még angolul sem jelent meg, nem tartom valószínűnek, hogy túl hamar elkészülnének vele.

De mivel ennél nagyobb negatívumot nem tudok felhozni a játékkal kapcsolatban, ezért bátran tudom ajánlani mindenkinek, aki szereti a gondolkodós stratégiai / taktikai játékokat, és szereti, ha nem Fortuna dönt a játék kimeneteléről. 

(A felhasznált képek a http://boardgamegeek.com -ról valóak)

2 megjegyzés:

  1. Én megvettem a "À Feu et À Sang" kiegészítőt, ami voltaképp a korábbi "Paladins & Dragons" és a "Fire & Water" kiegészítők 3/4 játékosra. Mivel csak ketten játszunk a játékkal, bontatlanul eladó 4000Ft-ért. Ha valakit érdekel, írjon a tothedead kukac gmail pont com címre. Elnézést a hirdetésért.

    VálaszTörlés
  2. Ha jol gondolom, en meg is vettem Toled ezt. :)

    VálaszTörlés